Jak pečovat o gril?
O gril se musí pečovat, protože jedině tak vám vydrží v perfektním stavu a bude sloužit na sto procent. Jak na to? V následujících řádcích najdete praktického průvodce údržbou základních typů grilů.
Grily na dřevěné uhlí
Grily na dřevěné uhlí jsou charakteristické kruhovým nebo obdelníkovým tvarem s jednou až čtyřmi nožičkami. Jejich výrobním materiálem je plech nebo litina a přednostmi jsou snadná obsluha, levný provoz a nižší pořizovací náklady. Využívají se výhradně ve venkovním prostředí.
K efektivnímu čištění grilů na dřevěné uhlí se neobejdete bez mosazného kartáče, jemné drátěnky, čističe grilu (nejlépe ve spreji) a houby nebo hadru na mytí.
Po každém grilování je potřeba za pomoci jemné drátěnky nebo mosazného kartáče očistit nerezový rošt od zbytků jídla, popela, briket a dřevěného uhlí. Poté ho opláchněte vodou nebo čističem grilu ve spreji a nechte ho důkladně oschnout.
Z kotle grilu na dřevěné uhlí odeberte veškerý vyhořelý popel a zbytky připečeného jídla odstraňte čističem grilu ve spreji a jemným mosazným kartáčem nebo houbou či hadrem.
Plynové grily
Plynové grily se skládají z propanbutanové láhve a jednoho či více hořáků zahřívajících plotnu nebo rošt s lávovým kamenem. Jejich přednostmi jsou jednoduchá obsluha, přesná regulovatelnost výkonu, snadná údržba a zdravý a rychlý ohřev. Využívají se zejména ve venkovním prostředí.
K efektivnímu čištění plynových grilů se neobejdete bez mosazného kartáče, jemné drátěnky, čističe grilu (nejlépe ve spreji) a houby nebo hadru na mytí.
Po každém grilování je potřeba za pomoci jemné drátěnky nebo mosazného kartáče očistit nerezový rošt od zbytků jídla, vyměnit hliníkové misky na odkapávání tuku a šťávy a houbou nebo hadrem navlhčenými jemnou mýdlovou vodou či čističem grilu ve spreji odstranit mastné skvrny na hořácích, víku grilu, bočních stolcích a ventilačních klapkách grilu.
Elektrické grily
Elektrické grily fungují na základě tepelného záření, jež je vyvoláno elektrickou topnou spirálou nebo lávovými kameny. Jejich přednostmi jsou jednoduchá obsluha, přesná regulovatelnost výkonu, snadná údržba a zdravý a rychlý ohřev. Využívají se ve venkovním prostředí, ale najdeme je i v domácnosti jako součást mikrovlnných trub nebo kombinovaných sporáků.
K efektivnímu čištění venkovních elektrických grilů se neobejdete bez mosazného kartáče, jemné drátěnky, čističe grilu (nejlépe ve spreji) a houby nebo hadru na mytí.
Po každém grilování je potřeba elektrický gril odpojit od elektřiny a za zvýšené opatrnosti, aby se mýdlová voda nebo čistič grilu ve spreji nedostaly tam, kam nemají, nerezový rošt za pomoci jemné drátěnky nebo mosazného kartáče a grilovací komoru houbou nebo hadrem navlhčenými jemnou mýdlovou vodou či čističem grilu ve spreji očistit od zbytků jídla.
STEAK Z LOSOSA V MARINÁDĚ Z CITRONU A POMERANČE (pro 2-4 osoby)
Ingredience: 4 steaky z lososa, 2 pomeranče, 1 citron, ½ hrsti kopru, 50ml olivového oleje, 1 lžička celého pepře, mořská sůl
Postup: Steaky z lososa omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Z obou stran je posypeme mořskou solí. Do misky si připravíme nastrouhanou kůru z pomerančů a citrónů. Zalijeme šťávou z citronu a pomerančů a přidáme připravené množství olivového oleje. Vše řádně promícháme. Nakonec přidáme ještě lžičku celého pepře a nasekaný kopr. Do této marinády vkládáme plátky z lososa, které musí být ponořené. Steaky z lososa necháme marinovat 3 hodiny. Poté je vyjmeme, osušíme utěrkou a vkládáme na rozpálený gril. Z obou stran grilujeme 4 minuty a můžeme potírat zbylou marinádou.
Publikováno: 29. 10. 2013
Kategorie: Relax