Jak pečovat o gril?

O gril se musí pečovat, protože jedině tak vám vydrží v perfektním stavu a bude sloužit na sto procent. Jak na to? V následujících řádcích najdete praktického průvodce údržbou základních typů grilů. Grily na dřevěné uhlí Grily na dřevěné uhlí jsou charakteristické kruhovým nebo obdelníkovým tvarem s jednou až čtyřmi nožičkami. Jejich výrobním materiálem je plech nebo litina a přednostmi jsou snadná obsluha, levný provoz a nižší pořizovací náklady. Využívají se výhradně ve venkovním prostředí. K efektivnímu čištění grilů na dřevěné uhlí se neobejdete bez mosazného kartáče, jemné drátěnky, čističe grilu (nejlépe ve spreji) a houby nebo hadru na mytí. Po každém grilování je potřeba za pomoci jemné drátěnky nebo mosazného kartáče očistit nerezový rošt od zbytků jídla, popela, briket a dřevěného uhlí. Poté ho opláchněte vodou nebo čističem grilu ve spreji a nechte ho důkladně oschnout. Z kotle grilu na dřevěné uhlí odeberte veškerý vyhořelý popel a zbytky připečeného jídla odstraňte čističem grilu ve spreji a jemným mosazným kartáčem nebo houbou či hadrem. grily-gril-performer-original-gbs-57cm-cerny-i11957 Plynové grily Plynové grily se skládají z propanbutanové láhve a jednoho či více hořáků zahřívajících plotnu nebo rošt s lávovým kamenem. Jejich přednostmi jsou jednoduchá obsluha, přesná regulovatelnost výkonu, snadná údržba a zdravý a rychlý ohřev. Využívají se zejména ve venkovním prostředí. K efektivnímu čištění plynových grilů se neobejdete bez mosazného kartáče, jemné drátěnky, čističe grilu (nejlépe ve spreji) a houby nebo hadru na mytí. Po každém grilování je potřeba za pomoci jemné drátěnky nebo mosazného kartáče očistit nerezový rošt od zbytků jídla, vyměnit hliníkové misky na odkapávání tuku a šťávy a houbou nebo hadrem navlhčenými jemnou mýdlovou vodou či čističem grilu ve spreji odstranit mastné skvrny na hořácích, víku grilu, bočních stolcích a ventilačních klapkách grilu. grily-gril-spirit-s-320-premium-nerez-new-i11962 Elektrické grily Elektrické grily fungují na základě tepelného záření, jež je vyvoláno elektrickou topnou spirálou nebo lávovými kameny. Jejich přednostmi jsou jednoduchá obsluha, přesná regulovatelnost výkonu, snadná údržba a zdravý a rychlý ohřev. Využívají se ve venkovním prostředí, ale najdeme je i v domácnosti jako součást mikrovlnných trub nebo kombinovaných sporáků. K efektivnímu čištění venkovních elektrických grilů se neobejdete bez mosazného kartáče, jemné drátěnky, čističe grilu (nejlépe ve spreji) a houby nebo hadru na mytí. Po každém grilování je potřeba elektrický gril odpojit od elektřiny a za zvýšené opatrnosti, aby se mýdlová voda nebo čistič grilu ve spreji nedostaly tam, kam nemají, nerezový rošt za pomoci jemné drátěnky nebo mosazného kartáče a grilovací komoru houbou nebo hadrem navlhčenými jemnou mýdlovou vodou či čističem grilu ve spreji očistit od zbytků jídla. grily-gril-weber-q-240-stand-tmavosedy-i10936 STEAK Z LOSOSA V MARINÁDĚ Z CITRONU A POMERANČE (pro 2-4 osoby) Ingredience: 4 steaky z lososa, 2 pomeranče, 1 citron, ½ hrsti kopru, 50ml olivového oleje, 1 lžička celého pepře, mořská sůl Postup: Steaky z lososa omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Z obou stran je posypeme mořskou solí. Do misky si připravíme nastrouhanou kůru z pomerančů a citrónů. Zalijeme šťávou z citronu a pomerančů a přidáme připravené množství olivového oleje. Vše řádně promícháme. Nakonec přidáme ještě lžičku celého pepře a nasekaný kopr. Do této marinády vkládáme plátky z lososa, které musí být ponořené. Steaky z lososa necháme marinovat 3 hodiny. Poté je vyjmeme, osušíme utěrkou a vkládáme na rozpálený gril. Z obou stran grilujeme 4 minuty a můžeme potírat zbylou marinádou.

Publikováno: 29. 10. 2013

Kategorie: Relax

Autor: Denisa Palková